Παλιά στον κήπο μας είχαμε μια κυδωνιά. Τα κυδώνια που μαζεύαμε ήταν ασχημούτσικα πολλές φορές είχαν και σκουλήκι στη σάρκα τους, όμως το άρωμά τους και η γεύση τους τα έκανε ανυπέρβλητα. Η γιαγιά μου έκανε έναν υπέροχο πελτέ αλλά πιο μπελαλίδικο γλυκό δεν έχω.
Το πολύ-πολύ να τα κάνω μαρμελάδα, την πιο παλιά του κόσμου. Η πρώτη μαρμελάδα, λένε, έγινε στις κουζίνες ευγενών της Πορτογαλίας με κυδώνι που στα Πορτογαλικά λέγεται μαρμέλο. Την έστειλαν πεσκέσι σε ομολόγους τους στην Αγγλία και αυτό ήταν. Γεννήθηκε η μαρμελάδα και αναμφίβολα η βρετανική είναι από τις καλύτερες του κόσμου. Δεν πιστεύω να έχετε αντίρρηση;
Η λέξη μαρμέλο προέρχεται (μάλλον) από το λατινικό melimelum, που κι αυτό με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό μελίμηλον, δηλαδή το κυδώνι, που ήταν μεν σαν μήλο αλλά στυφό, και το έβραζαν ολόκληρο με μέλι, όπως αναφέρεται και σε συνταγή του Απίκιου, για να το γλυκάνουν και να το συντηρήσουν.
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Μα γιατί βρήκα μια απίθανη γεωργιανή συνταγή για ψητά κυδώνια με μέλι και καρύδια και έμεινα έκπληκτη για την αντοχή του συνδυασμού κυδώνι – μέλι στον χρόνο. Την παραποίησα, όμως.
Η συνταγή προέβλεπε σταφίδες και αποξηραμένα κεράσια (50 γρ) που, όμως τα αφαίρεσα, ενώ στο νερό πρόσθεσα τον χυμό ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού και το αρωμάτισα με ένα κλαδάκι φρέσκο λεμονοθύμαρο. Ηταν κάπως μπαγιάτικα τα εσπεριδοειδή μου γι΄αυτό δεν χρησιμοποίησα το ξύσμα, την επόμενη φορά όμως που θα έχω φρέσκα θα προσθέσω και το ξύσμα τους μαζί με τις σταφίδες και την καρυδόψιχα.
Ψητά κυδώνια
Υλικά
- 5 κυδώνια
- 100 γρ βούτυρο
- 150 γρ μέλι (ή 100 γρ μέλι και λίγη καστανή ζάχαρη)
- 120 γρ τριμμένη ψίχα καρυδιών
- 100 γρ σταφίδες
- 100 γρ βούτυρο
- 1 κ.τ.γλ κανέλα σκόνη
- 1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη
- 1 βανιλίνη
- 1 φλ νερό
- 1 πορτοκάλι
- 1 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας, 2-3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισου και 5-6 γαρίφαλα
- 1 κλαδάκι φρέσκο λεμονοθύμαρο (προαιρετικά)
Οδηγίες
Πλένουμε τα κυδώνια (δεν τα ξεφλουδίζουμε), τα κόβουμε στη μέση και καταβρέχουμε με χυμό λεμονιού. Με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τους σπόρους, ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στη θέση τους και σε κάθε κομμάτι βάζουμε λίγο βούτυρο (10 γρ).
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες, το μέλι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε τα κυδώνια (με τη φλούδα προς τα κάτω) σε ένα ταψάκι κατά προτίμηση πυρέξ, αλειμμένο με βούτυρο στο οποίο έχουμε ρίξει το νερό και τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού. πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και μοιράζουμε τη γέμιση στις τρύπες των κυδωνιών.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην λιώσουν, και να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα. Ξεσκεπάζουμε ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα ακόμη και βγάζουμε από τον φούρνο.
Tips
Σερβίρουμε τα ψητά κυδώνια σκέτα περιχυμένα με το σιρόπι τους και προαιρετικά τα συνοδεύουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια
Το λεμόνι, το πορτοκάλι, τα μπαχαρικά, ακόμα και οι σταφίδες είναι προαιρετικά. Ακόμη και το βούτυρο. Αρκεί να τα πασπαλίσετε με λίγη κανέλα σκόνη, για να φτιάξετε ένα υπέροχο αρωματικό γλυκό